Tuesday, July 1, 2008

Vacanta in Bulgaria?

Toata lumea cunoaste faptul ca în Bulgaria litoralul s-a dezvoltat fara contenire, dar nu datorita politicii duse de statul bulgar ci datorita priceperii nemtesti; hotelurile au fost vândute nemtilor pentru ca si-au dat seama ca ei nu vor fi în stare vreodata sa le administreze.

Ceea ce nu se stie tocmai e cum este în Bulgaria în general. Când vrei sa pleci câteva zile în concediu este absolut necesar sa stii la ce sa te astepti pentru a avea o sedere cât mai placuta.
Bulgarii nu sunt. Cu siguranta veti observa când veti pasi granita tarii ca satele saracacioase prin care treceti sunt pustii. Rar zariti câte o masina sau câte un om. Daca aveti curiozitatea sa opriti pe aceste meleaguri veti observa ca putinii oameni pe care ii veti întâlni se vor arata foarte mirati de prezenta dumneavoastra.

Bulgarii nu cunosc termenul legislatie rutiera. Sa nu va împinga pacatul sa o luati spre mare decât prin Varna. Mai exact exista doua cai ce ar trebui luate în considerare. Bucuresti - Russe - Shumen - Varna sau Constanta - Mangalia - Vama - Varna. Acest al doilea drum l-as recomanda doar celor din Dobrogea, sau partea de sud-est a tarii. Drumul este bun în România, dar nu la fel s-ar putea spune in partea bulgareasca. Când porniti la drum înarmati-va cu multa multa rabdare, iar niste îndemânare în ceea ce priveste sofatul nu ar strica nimanui.
Bulgarii nu cunosc importanta semnelor de circulatie. Nu e greu sa îti dai seama ca nici macar bulgarii nu îsi cunosc propia harta rutiera. Nu exista indicatoare, sau daca sunt, le veti gasi scrise cu litere rusesti. Pentru un strain e extrem de greu sa nimeresti intr-o directie buna. Mult timp il veti pierde "cersind" indicatii de la persoane de pe drum, si care va vor raspunde în limba lor, fiecare în felul lui.

Bulgarii nu stiu engleza. Putini bulgari cunosc engleza, pe care o vorbesc destul de stâlcit. De aceea orice indicatie pe care o veti cere de la un om de rând va fi ori returnata in propia limba, ori va fi respinsa.

Bulgarii nu au benzinarii. E greu sa gasesti o benzinarie in Bulgaria. Asta si pentru ca nu prea au masini. Iar drumurile lasa de dorit.

Bulgarii au politisti corupti. Paragraful de mai sus se aplica în totalitate si acestor militieni. Probabil ca multa lume stie deja ca Bulgaria e inpânzita de radare, iar politistii au o dorinta acerba de a opri masini straine. La fel de multa lume cunoaste ca 10-15 euro prezentati in locul actelor rezolva situatia. Nu încercati sa contestati legitimitatea amenzilor în momentul în care acestea sunt aplicate. Banii sunt dati fara a primi chitanta iar procesul verbal de constatare este "curat inexistent". Asa se face ca pentru a lua un proces verbal a trebuit sa astept 20-25 de minute, si nu pentru a fi scris ci pentru a le explica ca e nevoie de un act doveditor pentru a putea eventual contesta decizia luata (de altfel ilegal, intrucât semnele de circulatie lipseau cu desavârsire). In momentul în care încerci sa le explici daca au avut sau nu dreptate, raspund "go to police" si "it's not my work". Evident biroul de plângeri este de fapt un aparator al lor, nu un legiuitor care sa faca dreptate.

Bulgarii au preturi mari. Nu la hoteluri ma refer întrucât acelea nu sunt ale lor. Pe plaja, faleza, statiune. Ati putea spune ca s-au adaptat situatiei, însa o comparatie cu preturile românesti vor dezvalui alt aspect. Pentru 2 supe de pui mici si doua pahare de apa minerala se platesc 16 lv, 30 de ron în echivalentul românesc. Niciodata sa nu plecati pe litoralul bulgaresc "blind way". Exista riscul de a plati de 3-4 ori pretul real al unui sejur achizitionat printr-un tour operator.

Bulgarii nu au parcari. Asta probabil si pentru ca nu au multe masini. ca român, veti simti lipsa acuta a parcarilor daca veti pleca cu masina (greu altfel). In ciuda faptului ca se construieste foarte mult în statiuni, parcarile sunt ignorate în totalitate. Asadar la un hotel de 300-400 de camere veti întâlni 30-40 de locuri de parcare.
Bulgarii au spider. Este o metoda practicata pentru a stoarce de bani turistii. Vine si ia masina, o ridica chiar si parcata legal, iar apoi pentru a o recupera trebuie sa te deplasezi la locul lor de parcare, si sa achiti o taxa si eventual sa cersesti chitanta si procesul verbal de la locul ridicarii masinii, care de fapt e scris în acel moment. Nici macar bulgarii nu sunt alaturi de aceste actiuni ce sfideaza legile rutiere internationale, locurile în care parcare este interzisa nu sunt semnalizate corespunzator. Totusi daca va veti lasa masina intre alte masini cu numar "bg", trebuie sa luati în calcul ca masina "ro" va fi ridicata prima.

Hoteluri nemtesti cu angajati bulgari. Aschia nu sare departe de trunchi. Chiar daca hotelurile functioneaza în regim occidental, angajatii care interactioneaza cu clientii sunt în mare masura sezonieri. Asadar sa nu va surprinda daca serviciile oferite sunt puse doar pentru ca hotelul sa obtina o anumita categorie (5 stele). Legislatia permisiva a bulgarilor în ceea ce priveste acordarea numarului de stele face ca oferta sa fie foarte înselatoare. Nu ar strica daca oferta prezentata peste care va uitati sa contina poze concludente, si o prezentare cât mai descriptiva pentru serviciile platite.

Bulgaria nu dispune de harta gps. Softul miomap/igo dispune de o serie de harti dezvoltate de echipe de programatori (cel mai probabil echipe ce dezvolta hartile locale), fiind unul dintre cele mai bune programe din domeniu. Harta Bulgariei cea mai recenta, din 2008 ianuarie, are doar 6 mb, pe lânga cea a României de 16 mb, cea a Greciei de 22 de mb, cea a Ucrainei de 15 mb, cea a Moldovei, de 8-9 mb. Acest indicator este unul concludent si ne arata gradul de detaliere a hartii gps. Chiar daca unele orase sunt detaliate complet în gps, sa nu va mire daca ajungeti pe o strada care nu exista pe gps, sau va pune sa faceti pe o strada care nu are corespondent în realitate. Erorile nu sunt deloc rare, multe din strazile Varnei au fost preschimbate in strazi cu sens unic pe care nu poti sa treci, iar unele au fost transformate în piete pietonale. Multe dintre strazi se înfunda. Nimic mai mult de spus. Problema este ca nici pe indicatoare nu te poti baza, nici pe harta gps, indicatiile primite de la localnici sunt de prisos, politistii bulgari sunt rau-voitori si nici engleza nu o cunosc la nivel minimal "to get some instructions".

Bulgaria ramâne un punct forte în turismul litoral, lucru confirmat de miile de români, nemti, englezi, scandinavi ce o viziteaza în fiecare an. Neajunsurile celelalte pot fi compensate de luxul unei vacante reusite la unul dintre hotelurile bune ale lotoralului. Pot cu certitudine afirma ca bulgarii nu îsi merita litoralul pe care îl au, chiar si numai datorita lipsei indicatoarelor ce sunt imperios necesare.

1 comment:

Vacanta Bulgaria said...

Este okey in Bulgaria. Ieftin si mai frumos si mai curat ca la noi.